Voor brouwerijen

Wat kunnen brouwerijen verwachten van (toekomstige) Nederlandse hoptelers? En wat kunnen brouwerijen betekenen voor initiatiefnemers van Platform Nederlandse Hoptelers? Hieronder een bondig overzicht.

EEN LOKAAL PRODUCT: de meeste hop komt nu uit Duitsland en de Verenigde Staten. Met Nederlandse hop komt er eindelijk een grondstof die van toegevoegde waarde voor kleine brouwerijen die zich richten op de lokale markt. Hopteelt ontwikkeld zich in Nederland een beetje zoals de biercultuur: een mix van vele culturen uit alle hoeken van de wereld. Zo worden er in Nederland niet alleen Europese variëteiten geteeld, maar ook Amerikaanse, welke anders verscheept zouden moeten worden vanuit de VS.

EEN BIOLOGISCH PRODUCT: veel initiatiefnemers van Platform Nederlandse Hoptelers oriënteren zich op kleinschalige, biologische teelt. Hiermee wordt een milieuverantwoord product op de markt gezet. Biologisch hoeft niet altijd SKAL gecertificeerd te betekenen; verschillende kleine telers telen wel volgens de uitgangspunten van biologische teelt, maar hebben geen certificaat.

EEN VERS PRODUCT: behalve gedroogde hop bied lokale teelt een unieke gelegenheid voor brouwerijen die zich dichtbij een hopveld bevinden: verse hop! Verse hop bevat aanzienlijk meer smaak en aroma. Ongeveer de helft van de etherische oliën gaat namelijk verloren in het droogproces. Verse hop is slechts 1-2 weken per jaar beschikbaar, rond begin september. De hop moet binnen een paar uur na de oogst worden gebruikt en kan dus niet ver worden vervoerd.
Verse hop is niet erg geschikt voor “dry hopping”: dit brengt een infectierisico met zich mee, omdat bacteriën die gedood zouden worden op 60 graden, nog steeds aanwezig zijn. Blancheren voor gebruik als dry hop helpt dit risico te verkleinen.

KWALITEIT: verwacht als brouwerij niet direct de allerhoogste kwaliteit van startende hoptelers. Bij gebrek aan kennis en aan grote oogst- en drooginstallaties zal de kwaliteit enigszins lager zijn dan hop uit Duitsland en de Verenigde Staten. Ook smaakt bijvoorbeeld Cascade hop uit Nederland anders dan die uit de VS. Dit komt doordat de grondsoort en het klimaat verschilt. Tenslotte zal ook het alphazuurgehalte in veel gevallen niet exact bekend zijn, omdat het laten meten te prijzig voor de kleinschalige teler. Als u als brouwerij advies nodig heeft om met deze kwaliteitsverschillen om te gaan, dan kunt u contact opnemen met ons .

WELKE BIJDRAGE KUNNEN BROUWERIJEN LEVEREN? Als u voor uw brouwerij geïnteresseerd bent in Nederlandse hop, dan kunt u op verschillende manieren bijdragen. De initiatiefnemers zijn afhankelijk van vooral lokale brouwerijen. Als Platform Nederlandse Hoptelers kunnen we u in contact brengen met een initiatiefnemer bij u in de buurt. Hiermee kunt u afstemmen wat u in de toekomst zou willen afnemen, zodat de initiatiefnemer verzekerd is van een afzet. Mogelijk kunt u de initiatiefnemer ook steunen met een investering voor de benodigde teelt (bijv. via een eigen investering of fundraising door uw klanten), of via uw netwerk vrijwilligers regelen voor de oogst.